Projects

Private House, North Berwick


A 1950's bungalow that had been extended twice in the intervening years, once with a ground floor extension and then adding two bedrooms in the roof; the house had become a mish-mash of the original design; a sub-Arts and Crafts extension, and the rather basic insertion of new space into the roof. This; coupled with piecemeal window replacement from the original metal framed windows to timber or sliding sash and UPVC meant that the house had become rather a mess with some uninviting spaces.

The house had also become too small for the clients with their two young children; however they were unwilling to move.

The solution re-unifies the house's aesthetic using the new extension. It provides an additional bedroom and a re-located dining room with better connection to the South facing garden. Re-arrangement of the spaces within this part of the house also created a downstairs W.C., a utility and boot room and an enlarged kitchen. A new front porch, front door and altered circulation makes connection through the house to the back garden clearer and more direct. The house has also had all its windows replaced with new double glazed and draught sealed sliding sash windows; these both re-unifed its appearance and improved the insulation.

The project was carried out at JGA and Purcell Edinburgh.

Design Team


Architects: Purcell Edinburgh/JGA
Quantity Surveyor: Davis Langdon
Structural Engineers: McGregor McMahon
Builder: Craig Cockburn Joiners and Builders

<< Return to Projects Page