Projects

Private Listed House, Newington


The basement of this three storey Georgian house had been converted by a developer from kitchen and storage spaces into a 'master bedroom' suite of bath room, separate shower room and bedroom with dressing rooms. The result was a series of cramped, damp and unconnected rooms that had inadequate ventilation. The work was also low quality.

By incorporating the end of the corridor, removing walls and inserting new steelwork, the shower and bath rooms were combined into one with a shower, bath, basin and W.C., an airing cupboard and further storage. The ventilation to all the internal spaces, including two dressing rooms was improved using a permanent supply and extract system. As a further improvement to the internal environment low odour water based paints and varnishes were used with other natural materials.

In addition the boiler was re-located, the windows overhauled and draught proofed, the shutters made operational or re-instated and the stone flags on the corridor floor lifted, stripped of paint and re-laid. The doors, which had been badly stripped and had had inappropriate ironmongery fitted were repaired, painted and had correct ironmongery fitted.

JGA have, with the Artist Andrea Geile, improved the front access to the house by installing a new gate.

A further package used Edinburgh Council and Historic Scotland grant funding to re-instate the astragals, overhaul and draught proof the front windows, make minor repairs to the roof, improve the insulation in the roof and repair the front door.

Design Team


Architects: JGA
Quantity Surveyor: Davis Langdon
Structural Engineers: McGregor McMahon

<< Return to Projects Page