Projects

Cottage in a Conservation Area


Edinburgh


This house, built in 1984 to complete an enclosure of Listed houses in the stead of a demolished granary and mill, had had little maintenance and improvement since it was built. An inappropriate decoration scheme masked the building's inherent qualities. The aim was to use small changes to create more space, lower bills and re-discover the charm.

Lack of a south facing window meant a dark living room, so a new double glazed window was installed, tortuous circulation into the kitchen through the house wasted space, moving the kitchen door made a better kitchen layout, less space wastage and more light through the house. Re-arranging the bathroom and removing a hot water tank cupboard made both one bedroom and the bathroom bigger. The alterations were made with the aim of allowing future extension in to the roof space.

Sheeps wool under the floors, roof insulation, shutters on windows, draught sealing and slim double glazing significantly improved the house's energy efficiency, from Band G to Band C. The selection and location of services made solar thermal panel installation a possible next stage in the quest for lower bills.

Care and vision like this works; when the house was sold over 200 people viewed it in 2 weeks, 9 offers were received and the successful price was significantly over the valuation.

Design Team


Architect: JGA
Structural Engineer: McGregor McMahon, Dunfermline
Selected photographs courtesy of Squarefoot Media


Return to Projects Page